Het cursusaanbod van HouWijs gaat de komende tijd helemaal op de schop en wordt vanaf de grond af aan weer opnieuw opgebouwd.

 

Waarom?

Er zijn nieuwe inzichten, zowel qua inhoud als qua lesmethoden. Deze nieuwe inzichten wil ik je niet onthouden en ik wil ook niet meer proberen om dat in een driedaagse te proppen. Daarnaast zijn er zoveel nieuwe landelijke ontwikkelingen, denk aan het gebruik van zorgtechnologie, ReAblement of de problemen met personele bezetting.

In deze realiteit houdingsmanagement implementeren vraagt om specifieke vaardigheden, meer dan je kunt leren in een driedaagse cursus. Hoe verbind je alles aan elkaar, zonder dat je over de kop gaat van de hoeveelheid werk en doe je ook nog eens iets aan preventie?

 

Daarom: welkom bij de opleiding Houdings- en Bewegingsgerichte Zorg (HBZ)! Vanaf najaar 23 is gewerkt aan een raamwerk voor de opleiding. Het wordt een introductiedag en daarna volgen zes modules. Op dit moment (sept24) wordt er gewerkt aan de concrete uitwerking van module 1. De introductiedag is al klaar.

 

Opleiding Houdings- en Bewegingsgerichte Zorg (HBZ)

Ergo-, fysio- en oefentherapeuten in de langdurige zorg houden zich bezig met houding en beweging. Ondanks onze inspanning zien we toch vaak dat

  • patiënten scheef lopen, vallen, scheef zitten en oncomfortabel in bed liggen. Dit zijn voorbeelden van houdingsproblematiek, net als contracturen, decubitus, pijn en stijfheid. Het zijn gevolgen van langdurig in dezelfde houding zitten en liggen.  
  • zorgmedewerkers fysiek zware zorg leveren bij het helpen opstaan uit de stoel, omdraaien in bed, wassen/aankleden op bed en bij diverse transfers. Ook hier ligt een, vaak onderbelichte, oorzaak in de slaaphouding, wanneer iemand stijf (en asymmetrisch) wordt als gevolg van niet meer omdraaien tijdens de slaap.

De behandeling van houdingsproblematiek wordt ook vaak houdingsmanagement genoemd en in de Engelstalige literatuur postural care. Houdingsproblematiek ontstaat in de slaap (door dalen van de spierspanning) en overdag door te weinig bewegen en/of van houding te veranderen. De zwaartekracht heeft tijdens de slaap meer invloed dan overdag. Daarom is het belangrijk om te (leren) slapen in een goede lighouding en om van lighouding te veranderen tijdens de nacht. Daarnaast is het belangrijk om overdag regelmatig te bewegen, zoals verzitten, opstaan van de stoel en andere veranderingen van houding. Zo kun je werken aan een goede behandeling van houdingsproblematiek, maar ook aan de preventie van deze problemen.

Onderwerpen die in de opleiding aan bod komen

  • Model voor Houding- en Bewegingsgerichte Zorg (HBZ)
  • Preventie, langer thuis blijven wonen, mobiel blijven, hulpmiddelen & zorgtechnologie
  • Contracturen en houdingsafwijkingen bij patiënten die onvoldoende bewegen en van houding veranderen
  • Relatie Liggen&Zitten, houdingen (staan, lopen, zitten en liggen) en houdingsverandering
  • Diagnostiek, analyse, therapeutische diagnose en behandeling van problemen met houding en beweging in relatie tot context
  • Slaap, voldoende licht overdag en wisselligging
  • Implementatie en communicatie (veranderkunde)
  • Veel casuïstiek

 

Introductiedag visie op Houdings- en Bewegingsgerichte Zorg (HBZ)

Deze dag gaat niet over boeken kaften en wie zit er in mijn groepje, maar we duiken meteen de inhoud in. Aan het einde van de dag heb je zelf (het begin van*) jouw eigen visie op Houdings- en Bewegingsgerichte Zorg (HBZ). Je ontdekt tijdens deze dag wat de impact is van lighouding(svariatie) op de zithouding, het bewegend functioneren van je patiënt en fysiek zware zorg voor zorgverleners. Daarnaast maken we een brug van HBZ naar de huidige ontwikkelingen in de zorg (ReAblement/langer thuis blijven wonen, preventie en inzet van zorgtechnologie). Tot slot maken we een beginnetje met de hobbels die je onderweg tijdens het implementeren tegen kunt komen: te weinig tijd, te weinig geld en omgaan met weerstand.

*Gedurende de opleiding wordt deze visie verder aangescherpt en uitgebreid.

De introductiedag is klaar. Klik hier voor meer informatie en om je aan te melden.

Na de introductiedag kun je besluiten of je wel of niet wilt deelnemen aan module 1.

 

Module 1: Zitten en Liggen 

Module 1 gaat verder met wat je tijdens de introductiedag hebt geleerd.

Thema’s module 1:

  • Zithouding en lighouding als mogelijke oorzaak voor een zitprobleem
  • Lighouding: niet lekker liggen of pijn
  • Diagnostiek (incl klinimetrie) & behandeling op gebied van zitten en liggen
  • Veranderkunde deel 1

Qua inhoudelijke thema’s heeft module 1 veel overeenkomsten met de cursus Liggen en Zitten. Klik hier voor informatie over module 1.

Na het volgen van module 1 beslis je of je module 2 wilt volgen.

 

Module 2 gaat over complexere rolstoelafhankelijke patiënten (werktitel). Doordat je in module 1 een stevige basis hebt gelegd, ben je nu klaar voor complexere zit- en lighoudingen. Daarnaast werken we oa aan de thema’s: klinimetrie (vervolg van module 1), decubitus, fysiek zware ADL zorg

Module 3 gaat over de lopende patiënt en de complexiteit die we hierbij tegen komen (werktitel)

Module 4 gaat over slaapproblemen en wisselligging (werktitel)

Module 5 gaat over meenemen van zorgteams in wat je hebt geleerd (werktitel)

Module 6 gaat over implementeren in je eigen organisatie (werktitel)

 

Zodra er meer bekend is, volgt meer informatie. Wil je als eerste die informatie ontvangen? Zorg dan dat je op de nieuwsbrieflijst staat (aanmelden voor tips&inspiratie of dmv downloaden e-boek).