Masterclass slaapproblemen in de ouderenzorg (online)

Zoveel ouderen in de ouderenzorg (WLZ-instelling) slapen slecht. Je gaat met lighouding aan de slag en dan merk je al snel hoeveel invloed de slaap op je werk heeft. Jij adviseert wisselligging (of je spreekt het gewoon af) en dan lees je in de rapportage “geen wl gegeven, mw lag eindelijk lekker te slapen”. Tja, goed slapen vind jij ook belangrijk voor bewoners, maar wisselligging is ook belangrijk, tegen stijfheid, contracturen, pijn en decubitus. Moet er dan gekozen worden voor slaap of voor wisselligging? Of is er een manier waarop beide kan? Goed slapen én wisselligging voor bewoners en een goede relatie met de nachtdienst.

 

Ja, ik denk dat het kan: goed slapen én wisselligging in het verpleeghuis en de gehandicaptenzorginstellingen. Sterker nog: houdingsverandering verbetert de slaapkwaliteit van je bewoners. Mits goed gegeven, details daarover vind je in deze masterclass slaapproblemen in de ouderenzorg. Daarnaast verbetert je relatie met de nachtdienst als je kunt erkennen wat zij waarnemen. Het is volkomen logisch dat bewoners wakker worden zodra de nachtdienst op de gang loopt en als de wisselligging verkeerd getimed is, ja, dan liggen ze lang wakker. Heb je pech, maakt de onrust van één bewoner de hele gang wakker. Maar, dit hoeft allemaal niet zo te gaan.

 

Voor wie is deze online masterclass bedoeld?

De primaire doelgroep zijn ergotherapeuten die lighouding als taakgebied hebben en werken in de ouderen- en/of gehandicaptenzorg. Maar heb jij als fysiotherapeut het taakgebied lighouding, dan is deze masterclass ook zeker voor jou. Je kunt deze masterclass goed volgen zonder dat je de cursus Liggen en Zitten (of een andere 3-daagse scholing hierover) hebt gevolgd en voor wie deze cursus al wel heeft gevolgd, t is een fijne aanvulling op wat je al geleerd hebt.

 

De masterclass is opgenomen en ik spreek de ergotherapeuten aan, omdat het irritant is om steeds ergotherapeut, fysiotherapeut, verzorgende, verpleegkundige, psycholoog enz enz te zeggen en alle sectoren (gehandicaptenzorg LG, VG, EMB, ouderenzorg pg, som, reva, 1e lijn, ziekenhuis, psychiatrie enz) te noemen. Ook als je als ergotherapeut niet met lighouding bezig bent, maar wel met slaap, dan is de masterclass zinvol voor je.

 

Tip: heb jij een andere functie dan ergotherapeut en volg je deze masterclass? Deel dit dan met de ergotherapeut van jouw locatie, dan kun je samen optrekken in de implementatie.

 

Heb je al een scholing over slaap gevolgd? De meeste slaapscholingen gaan niet over ouderen en helemaal niet over ouderen die in een WLZ instelling wonen en waarmee verbale communicatie vanwege cognitieve beperkingen lastig is. De cliëntendoelgroep van deze masterclass zijn ouderen met in meer of mindere mate cognitieve beperkingen, dus de VG-doelgroep die ouder wordt, de somatische en psychogeriatrische bewoners in het verpleeghuis/verzorgingshuis.

 

Twijfel je of de masterclass zinvol voor jou is? Neem gerust even contact op.

 

Onderwerpen die in de cursus aan bod komen:

  • Houdingsvariatie, voordelen voor het lichaam en de kwaliteit van slaap
  • Reguleren van slaap en wakker zijn
  • Interne biologische klok, melatonine
  • Medicatie, alcohol, cafeïne, suiker en nicotine
  • Slaapfasen en hun functie
  • Verhaal van de nachtdienst, huidige interventies en huidig effect
  • Slaapvoorwaarden en slaapverstoorders
  • Slaapproblemen door wisselligging en hoe te voorkomen
  • Diagnostiek en behandeling, uitleg geven

 

Doel van de cursus

Deze verdiepende masterclass over slaapproblemen in de ouderenzorg geeft je kennis over slaap en slaapproblemen bij bewoners in de ouderenzorg. Na het volgen van deze masterclass kun je slaapproblemen diagnosticeren en behandelen in multidisciplinaire context. Specifiek heb je kennis over het voorkomen en behandelen van slaapproblemen die ontstaan door wisselligging en kun je hierover uitleg geven aan verschillende actoren.

 

(Sub)leerdoelen -> volgt

 

Over de docent

José Gernaat is een ervaren ergotherapeut en docent en heeft ruime praktijkervaring in zowel ouderen- als gehandicaptenzorg. Ze wordt regelmatig gevraagd voor second opinion bij complexe houdingsproblematiek en bij implementatievraagstukken. Ook heeft ze houdingsproblematiek succesvol geïmplementeerd op meerdere locaties en instellingen.

Vanuit de behandeling van houdingsproblematiek is haar interesse voor slaap ontstaan en hierdoor heeft ze uitgebreide ervaring met het behandelen van slaapproblemen in de ouderenzorg (thuiswonend en WLZ-instelling pg/somatiek) en gehandicaptenzorg.

 

SPECIFICATIES CURSUS:

Cursustijden en data

Je kunt deze online masterclass volgen wanneer het jou uitkomt.

Studiebelasting

De masterclass duurt 2 uur.

Studiemateriaal

Bij de masterclass worden diverse documenten gevoegd, waaronder een document met mogelijke oorzaken van slaapproblemen en een document met mogelijke interventies.

Accreditatie

Accreditatie is aangevraagd bij Stichting ADAP voor ergotherapeuten.

Kosten

€100,- per persoon.

 

Stand van zaken

De masterclass is opgenomen. Vervolgstap is om deze opname te matchen met een aanmeldformulier en deze website.

Hoe werkt het?

Klik hier (link volgt) om je aan te melden voor deze online masterclass. Wil jij als eerste weten wanneer je kunt starten? Stuur dan even een mailtje naar jose@hou-wijs.nl, dan krijg je een berichtje wanneer je op deze link kunt klikken.