Masterclass slaapproblemen in de ouderenzorg (online)
Zoveel ouderen in de ouderenzorg (WLZ-instelling) slapen slecht. Je gaat met lighouding aan de slag en dan merk je al snel hoeveel invloed de slaap op je werk heeft. Jij adviseert wisselligging (of je spreekt het gewoon af) en dan lees je in de rapportage “geen wl gegeven, mw lag lekker te slapen”. Tja, goed slapen vind jij ook belangrijk voor bewoners, maar wisselligging is ook belangrijk, tegen stijfheid, contracturen, pijn en decubitus. Moet er dan gekozen worden voor slaap of voor wisselligging? Of is er een manier waarop beide kan? Goed slapen én wisselligging voor bewoners en een goede relatie met de nachtdienst.
Ja, ik denk dat het kan: goed slapen én wisselligging in het verpleeghuis en de gehandicaptenzorginstellingen. Sterker nog: houdingsverandering verbetert de slaapkwaliteit van je bewoners. Mits goed gegeven, details daarover vind je in deze masterclass slaapproblemen in de ouderenzorg. Daarnaast verbetert je relatie met de nachtdienst als je weet wat wat zij tegenkomen in de nacht. Het is volkomen logisch dat bewoners wakker worden zodra de nachtdienst op de gang loopt en als de wisselligging verkeerd getimed is, ja, dan liggen ze lang wakker. Heb je pech, maakt de onrust van één bewoner de hele gang wakker. Maar, dit hoeft allemaal niet zo te gaan. Dat leer je in deze masterclass.
Voor wie is deze online masterclass bedoeld?
De primaire doelgroep zijn ergotherapeuten die lighouding als taakgebied hebben en werken in de ouderen- en/of gehandicaptenzorg. Maar heb jij als fysiotherapeut het taakgebied lighouding, dan is deze masterclass ook zeker voor jou. Je kunt deze masterclass goed volgen zonder dat je de cursus Liggen en Zitten (of een andere 3-daagse scholing hierover) hebt gevolgd. Voor wie deze cursus al wel heeft gevolgd, t is een fijne aanvulling op wat je al geleerd hebt. Ook als je als ergotherapeut niet met lighouding bezig bent, maar wel met slaapproblemen bij ouderen, dan is de masterclass zinvol voor je.
Tevens is de masterclass goed te volgen voor verpleegkundigen, verzorgenden, psychologen enz, wie maar met ouderen met slaapproblemen werkt.
Tip: heb jij een andere functie dan ergotherapeut en volg je deze masterclass? Deel dit dan met de ergotherapeut van jouw locatie, dan kun je samen optrekken in de implementatie.
Cliëntendoelgroep van deze masterclass
Heb je al een andere scholing over slaap gevolgd? De meeste slaapscholingen gaan niet over ouderen of over ouderen die in een WLZ instelling wonen en waarmee verbale communicatie vanwege cognitieve beperkingen lastig is. De cliëntendoelgroep van deze masterclass zijn ouderen met in meer of mindere mate cognitieve beperkingen, dus de VG-doelgroep die ouder wordt, de somatische en psychogeriatrische bewoners in het verpleeghuis/verzorgingshuis.
Twijfel je of de masterclass zinvol voor jou is? Neem gerust even contact op.
Onderwerpen die in de online masterclass aan bod komen:
- Houdingsvariatie, voordelen voor het lichaam en de kwaliteit van slaap
- Reguleren van slaap en wakker zijn
- Interne biologische klok, melatonine
- Medicatie, alcohol, cafeïne, suiker en nicotine
- Slaapfasen en hun functie
- Verhaal van de nachtdienst, huidige interventies en huidig effect
- Slaapvoorwaarden en slaapverstoorders
- Slaapproblemen door wisselligging en hoe te voorkomen
- Diagnostiek en behandeling, uitleg geven
Leerdoelen
Klik hier voor de uitgebreide leerdoelen van de cursus Liggen en Zitten.
Doel van deze online masterclass
Deze verdiepende masterclass over slaapproblemen in de ouderenzorg geeft je kennis over slaap en slaapproblemen bij bewoners in de ouderenzorg. Na het volgen van deze masterclass kun je slaapproblemen diagnosticeren en behandelen in multidisciplinaire context. Specifiek heb je kennis over het voorkomen en behandelen van slaapproblemen die ontstaan door wisselligging en kun je hierover uitleg geven aan verschillende actoren.
Over de docent
José Gernaat is een ervaren ergotherapeut en docent en heeft ruime praktijkervaring in zowel ouderen- als gehandicaptenzorg. Ze wordt regelmatig gevraagd voor second opinion bij complexe houdingsproblematiek en bij implementatievraagstukken. Ook heeft ze houdingsproblematiek succesvol geïmplementeerd op meerdere locaties en instellingen.
Vanuit de behandeling van houdingsproblematiek is haar interesse voor slaap ontstaan en hierdoor heeft ze uitgebreide ervaring met het behandelen van slaapproblemen in de ouderenzorg (thuiswonend en WLZ-instelling pg/somatiek) en gehandicaptenzorg.
SPECIFICATIES CURSUS:
Cursustijden en data
Je kunt de masterclass aanschaffen wanneer het jou uitkomt, daarna heb je 30 dagen om de video te bekijken.
Studiebelasting
De masterclass duurt 2 uur.
Studiemateriaal
Bij de masterclass worden diverse documenten gevoegd, waaronder een document met mogelijke oorzaken van slaapproblemen en een document met mogelijke interventies. Deze documenten krijg je na je aanmelding per email automatisch toe gestuurd.
Accreditatie
Accreditatie ergotherapeuten: geaccrediteerd voor 2 punten bij Stichting ADAP.
Werkwijze bijschrijven KP-punten: na het volledig kijken van de masterclass krijg je een evaluatieformulier toegestuurd waar je je KP-nummer op kunt noteren. Wanneer je het evaluatieformulier volledig invult, krijgt HouWijs een melding en daarna worden je punten bijgeschreven in het register.
Kosten
€100,- per persoon. Je betaalt meteen met iDEAL en krijgt een factuur automatisch in je inbox. Let dus goed op welke factuurgegevens je invult, zeker wanneer je factuur nog indient bij je werkgever.
Aanmelden
Klik hier om je aan te melden voor deze online masterclass.
Vragen
Stuur dan even een mailtje naar jose@hou-wijs.nl.
Wat zeggen anderen over deze online masterclass?
Met de masterclass Slaapproblemen in de ouderenzorg krijg je handvatten om (vermeende) slaapproblematiek te behandelen en inzicht te geven aan zorg en cliënten. Een multi disciplinaire benadering is hierbij nodig en dus zou ik de masterclass ook aanbevelen aan verpleegkundigen en psychologen. – ergotherapeut in verpleeghuis met 30 jaar werkervaring.
Geeft nieuwe inzichten en praktisch informatie. Je kunt het geleerde direct toepassen. – ergotherapeut; 20 jaar werkzaam in de ouderenzorg