Post-hbo cursus over onderzoek en behandeling van houdingsproblematiek door ergo-, fysio- en oefentherapeuten in de langdurige zorg

Ergo-, fysio- en oefentherapeuten in de langdurige zorg houden zich bezig met houding en beweging. Ondanks onze inspanning zien we toch vaak dat patiënten scheef lopen, vallen, scheef zitten en oncomfortabel in bed liggen. Dit zijn voorbeelden van houdingsproblematiek, net als contracturen, decubitus, pijn en stijfheid. Het zijn gevolgen van langdurig in dezelfde houding zitten en liggen.  

De behandeling van houdingsproblematiek wordt ook vaak houdingsmanagement genoemd en in de Engelstalige literatuur postural care. Houdingsproblematiek ontstaat in de slaap (door dalen van de spierspanning) en overdag door te weinig bewegen en/of van houding te veranderen. De zwaartekracht heeft tijdens de slaap meer invloed dan overdag. Daarom is het belangrijk om te (leren) slapen in een goede lighouding en om van lighouding te veranderen tijdens de nacht. Daarnaast is het belangrijk om overdag regelmatig te bewegen, zoals verzitten, opstaan van de stoel en andere veranderingen van houding. Zo kun je werken aan een goede behandeling van houdingsproblematiek, maar ook aan de preventie van deze problemen.

Onderwerpen die in de cursus aan bod komen

  • Contracturen, houdingsafwijkingen en decubitus bij patiënten die onvoldoende bewegen en van houding veranderen
  • Model voor Houding- en Bewegingsgerichte Zorg (HBZ)
  • Relatie Liggen&Zitten, houdingen (staan, lopen, zitten en liggen) en houdingsverandering
  • Diagnostiek van problemen met sta-, loop-, zit- en lighouding inclusief klinimetrie (met wetenschappelijke onderbouwing)
  • Slaap en wisselligging
  • Behandeling van houdingsproblematiek, preventie en advies
  • Implementatie en communicatie
  • Hoe leg je het uit?
  • Veel casuïstiek

Doel van de cursus

Aan het einde van de cursus en na de uitvoering van je huiswerkopdrachten heb je kennis over en inzicht in de complexiteit van houdingsproblematiek bij patiënten in de langdurige ouderenzorg en gehandicaptenzorg. Je hebt kennis en vaardigheden hierover opgedaan en hebt vertrouwen in je eigen kunnen om het therapeutisch proces (observatie, onderzoek, klinimetrie, therapeutische diagnose, behandelplan maken, behandelplan uitvoeren en evalueren) vorm te geven bij je eigen patiënten met houdingsproblematiek. Je legt dit helder uit aan verschillende actoren en je weet hoe je de geleerde visie kunt implementeren op je eigen werkplek.

Klik hier voor de uitgebreide leerdoelen van de cursus Liggen en Zitten.

Doelgroep

Ergotherapeuten, fysiotherapeuten en oefentherapeuten die cliënten behandelen in de langdurige zorg (WLZ), zowel ouderenzorg als gehandicaptenzorg. De inhoud van de cursus is ook toepasbaar voor therapeuten die werken in de eerstelijn, het ziekenhuis en/of een revalidatiecentrum bij patiënten met houdingsproblematiek.

De cursus is niet geschikt voor (WMO)adviseurs en leveranciers. Twijfel je of de cursus geschikt of toepasbaar voor je is, neem dan gerust even contact op om te overleggen.

Over de docent

José Gernaat is een ervaren ergotherapeut en docent en heeft ruime praktijkervaring in zowel ouderen- als gehandicaptenzorg en wordt regelmatig gevraagd voor second opinion bij complexe houdingsproblematiek.

SPECIFICATIES CURSUS:

Cursustijden en data

De cursustijden zijn van 9.00 tot 17.00 uur.

Er worden open cursussen gepland in Zwolle, hieronder vind je de geplande data.

Incompanycursussen kunnen in overleg gepland worden (maximaal 10 deelnemers) op een locatie maximaal 60 minuten rijden vanaf Zwolle.

Studiebelasting

De cursus wordt gegeven in 3 lesdagen van 7 uur per dag, in totaal 21 contacturen.

Voorafgaand aan de cursus maak je huiswerk voor 5 uur studiebelasting (lezen literatuur en opdracht maken).

Tussen dag 1 en 2 maak je huiswerkopdrachten voor 12 uur studiebelasting (observatie patiënten met klinimetrie en lezen cursusboek).

Tussen dag 2 en 3 maak je ook huiswerkopdrachten voor 12 uur studiebelasting (behandelplan maken voor patiënten en lezen cursusboek).

In totaal 29 uur zelfstudie.

Totale studiebelasting is 50 uur.

Studiemateriaal

Je hoeft geen boeken aan te schaffen, je krijgt het boek “Liggen en Zitten, cursusboek bij de gelijknamige cursus over houdingsproblematiek” geschreven door José Gernaat uitgereikt op dag 1.

Accreditatie

Accreditatie ergotherapeuten en oefentherapeuten: geaccrediteerd voor 42 punten bij Stichting ADAP.

Accreditatie fysiotherapeuten: geaccrediteerd door het kwaliteitshuis fysiotherapie. Voor het KNGF-deelregister Algemeen Fysiotherapeut (vakinhoudelijk) voor 30 punten en ook voor Stichting Keurmerk Fysiotherapie (SKF) voor 30 punten.

Er is een schriftelijke toets over de leesopdrachten van de zelfstudie. Accreditatiepunten worden toegekend/je krijgt een bewijs van deelname bij 100% aanwezigheid, een voldoende op de schriftelijke toets en aantoonbaar de huiswerkopdrachten voor elke cursusdag (dit wordt afgetekend) te hebben uitgevoerd.

Kosten

€850,-, inclusief koffie/thee en lunch en het cursusboek “Liggen en Zitten, cursusboek bij de gelijknamige cursus over houdingsproblematiek”

Neem voor informatie over en het organiseren van een incompanycursus contact op via jose@hou-wijs.nl of 06 – 39 86 56 16. We bespreken dan ook of een incompanycursus past bij jullie organisatie en de fase van implementatie waar jullie nu zijn.

Cursus overzicht

Hieronder vind je alle geplande data voor de cursus Liggen en Zitten. Klik op één van de cursussen om meer informatie te krijgen en je in te schrijven.

Cursus 13 Liggen en Zitten (open cursus) Zwolle VOL

vrijdag 2 juni - vrijdag 22 september

Cursus 15 Liggen en Zitten (incompany Friesland) (VOL)

woensdag 13 september - woensdag 29 november

Cursus 16 Liggen en Zitten (open cursus) Zwolle (VOL)

vrijdag 6 oktober - vrijdag 15 december

Cursus 14 Liggen en Zitten (open cursus) Zwolle (gewijzigde data)

vrijdag 13 oktober 2023 - vrijdag 12 januari 2024