Mw lag beide keren te slapen dus geen wisselligging gegeven, lees je in het dossier. Alweer. Je bent ergotherapeut en adviseert regelmatig wisselligging als behandeling voor decubitus, stijfheid of contracturen. En misschien wel net zo vaak als je het adviseert, lees je ook dat het wordt overgeslagen. Waarom is wisselligging in het verpleeghuis toch zo ingewikkeld?

 

De richtlijn Zorg bij een verstoord slaap-waak ritme (2004) voor thuiszorg en verpleeg- en verzorgingshuizen stelt dat 40-70% van de ouderen een verstoord slaap-waakritme heeft. In de praktijk betekent dit dat de nachtdienst van een gemiddeld verpleeghuis zich de benen uit het lijf rent om iedere bewoner die uit bed komt (en dat zijn er meer en vaker dan je denkt) weer naar bed te begeleiden. Als die bewoners beter zouden slapen, is er meer ruimte over om rustig wisselligging te geven aan de bewoners die zelf niet kunnen omdraaien.

 

Een slaapprobleem bij ouderen heeft vaak te maken met een gebrek aan daglicht overdag en daardoor onvoldoende melatonine aanmaak/afgifte voor de avond en nacht. In veel verpleeghuizen is het met 100-200 lux verticaal gemeten op het oog overdag veel te donker (norm is 1000 lux op het oog). Het gevolg is dat de ouderen onvoldoende licht hebben voor oog-handcoördinatie, maar ook overdag al melatonine aanmaken/afgeven en vervolgens veel dutjes doen. Extra daglicht overdag leidt volgens onderzoeken in Nederlandse verpleeghuizen tot minder dutjes overdag, betere stemming en beter slapen.

 

Wist je dat mensen die overdag voldoende daglicht krijgen ’s nachts minder gevoelig zijn voor licht, bijvoorbeeld het licht dat nodig is om wisselligging te geven? Hun melatonineproductie wordt minder onderdrukt doordat ze overdag voldoende licht hebben gekregen. Dus extra daglicht overdag voor makkelijker uit te voeren wisselligging!