Hoe kun je je slaaphouding veranderen, terwijl je slaapt? Dat kan toch niet! Regelmatig krijg ik van cursisten, verwijzers of patiënten deze vraag. Je slaapt toch en dan weet je niet in welke houding je ligt? Dat klopt. Je kunt ook alleen iets doen wanneer je wakker bent.

De nachten erna kregen ze vóór het slapen de instructie om op de zij te slapen.

 

Dat is ook precies wat ze in Japan hebben gedaan bij een onderzoek naar het effect van instructie op slaaphouding. Murayama et al. (2011) keken naar de slaaphouding van acht mannen van middelbare leeftijd. Voor het onderzoek sliepen ze drie nachten in het laboratorium. De eerste nacht was om te acclimatiseren. De nachten erna kregen ze voor het slapen de instructie om op hun zijde te slapen. Het blijkt uit dit onderzoek dat ze significant meer op hun zijde sliepen, terwijl hun slaapkwaliteit niet veranderde.

 

Hoe doe je dat dan bij mensen met een cognitieve beperking?

Hoewel dit onderzoek is uitgevoerd bij gezonde rugslapers die snurkten, is het veranderen van slaaphouding voor veel van mijn patiënten een belangrijke interventie. In de eerstelijnspraktijk lijkt een deel van mijn patiënten op de doelgroep van het onderzoek.

 

Maar wanneer cognitieve beperkingen, zoals vaak in de ouderenzorg en de gehandicaptenzorg een grote rol spelen heb je meer nodig dan een simpele instructie “ga in een andere houding slapen”. Vaak is het nodig om deze lang niet gebruikte slaaphouding weer te oefenen.

 

Murayama, R., Kubota, T., Kogure, T., & Aoki, K. (2011). The effects of instruction regarding sleep posture on the postural changes and sleep quality among middle-aged and elderly men: A preliminary study.